Geschiedenis

Big Band Almelo is in de jaren zeventig ontstaan uit de bigband van de toenmalige Muziekschool Noord-Oost Twente. Bandleider en mede-oprichter Jan Abbes werd in 1981 opgevolgd door Hans Hilgerink, die tien jaar later het stokje doorgaf aan de huidige dirigent, Frank van Nus.

Het repertoire van de band is zeer veelzijdig te noemen, met jazz en funk van uiteenlopende arrangeurs en componisten, zoals Bill Holman, Jaco Pastorius, John Clayton en Peter Herbolzheimer.

Sinds 2001 verzorgt Big Band Almelo jaarlijks een aantal concerten met gerenommeerde gastsolisten in het Almelose Theater HOF88. In de loop der jaren heeft de band daarbij een bonte stoet Nederlandse jazzartiesten begeleid, waaronder Ack van Rooijen, Greetje Kauffeld, Bart van Lier, Jan Wessels, Adrienne West, Peter Beets, Ferdinand Povel, Frits Landesbergen, Loet van der Lee, Allard Buwalda, Caroline Goudswaard, Rik Elings, Louis Gerrits, Mariske, Jeroen Pek, Sebastian Ohm, Ronald Douglas, Bert Boeren, Johan Plomp, Peter Tiehuis, Deborah Carter, Carlo de Wijs en Martin Verdonk.

In mei 2010 behaalde Big Band Almelo op het Nationaal Big Band Concours in Hoofddorp de tweede plaats in de eerste klasse, waarna in mei 2011 deelname in de Topklasse volgde. In 2012 won Big Band Almelo de vierde editie van het Bigband Festival Goor.